Om artistene:

Large Unit

Kraft og luft, sonisk elektrisk, klaffeklikknært sitt melodiske hjerte. En konsert med Large Unit er som å zoome ut fra en planet hvor nye vennskap oppstår i nord, det er åpen konflikt i øst, i vest går det så godt at det oppstår absurditeter, mens det bygger opp til et voldsomt uvær i sør som skal skylle over dem alle.

Når Paal Nilssen-Love først satte sammen sitt konglomerat var det med friskt, fritt og ungt for øye. Nå, flere år seinere, er det hele bandet som finner vei på planeten, likevel trofaste til Paals drøm om et opplevelsesorkester. Hans erfaring med improvisasjonsmusikk gjør at bandet har en publikumsappell utenfor de indre kretsene. Man trenger ingen forkunnskap eller dyp musikkforståelse for å la seg fenge av energien i bandet, det er samstemt og dirrende, eksplosivt og fysisk, melodisk og konkret, med mye humor og varme. Denne planeten har et mektig lydbilde av glimrende ensemblespill, sannsynligvis både planlagt og improvisert, med deg i tankene.


Per Åke Holmlander, tuba

Celio DeCarvalho, perkusjon

Marthe Lea, tenor saksofon

Kalle Moberg, accordion

Christian Meaas Svendsen, bass

Ketil Gutvik, gitar

Rolf Erik Nystrøm, treblås

Andreas Wildhagen, trommer

L'Inferno


VI inviterer til stumfilmkonsert med spesialskrevet musikk til verdens eldst bevarte helaftens spillefilm: L'inferno, laget av Guiseppe de Liguoro i 1911!

 

Filmen og musikken er basert på første bok fra Dante Alghieris trilogi Den Guddommelige Komedie (1308-21), er en av verdens eldste "langfilmer", og er Italias første spillefilm. Rolf-Erik Nystrøm, som også leder ensemblet og spiller saxofon på denne konserten/filmvisningen, har komponert musikken.


Med:

Catharina Chen - fiolin

Henrik Hannisdal - fiolin og rabeca

Bendik Foss - bratsj

Hans Josef Groh og Gustavo Tavares - cello

Håkon Thelin - kontrabass

Sanae Yoshida - piano og orgel

Juliana Venter - vokal

Paal Nilssen-Love - slagverk

Rolf-Erik Nystrøm - saxofon og dirigent


Les mer her


Intuitive People

Helt siden Haakon Thelin og Rolf-Erik Nystrøm ble headhuntet for å lage et nytt fag på NMH som skulle øke studentenes bevissthet rundt egen kunstnerisk agenda og forstå musikk fra et komponert og improvisert perspektiv, har de under navnet Intuitive People samarbeidet med legendariske komponister og utøvere innen mange kunstneriske uttrykk som dans, billedkunst, teater, samtidsmusikk og fri-improvisasjon: Paal Nilssen-Love, Christian Wolff, Rolf Wallin, Helge Røed, Bent Sørensen, Ardittikvartetten, Phil Minton, Misha Alperin m.m.fl.
På Fram kunstfest får dere høre
Tobias Kongsnes - live electronikk
Miriam Aasland - fløyte
Mathea Strømmegjerde - trompet
Andrine D.Erdal - cello
Eivind Leifsen -saxofon
Astrid Jenssen Solstad - saxofon
Lina Knörr - vokal
Martin Simen Sjølie - el-bass
Anders Hellesund - kontrabass
Øystein Lerø Kongsnes - piano
Ester Thunander - fele
Saimi Ester Kortelainen - fele, vokal, div. instrumenter
Lotte Krüger - harpe
Martin Haukedal - gitar
Elias Voll - slagverk

Ellen Ugelvik


Ellen Ugelvik er en norsk pianist i verdenseliten, bosatt på Nesodden. Hun har studert i Bergen, Amsterdam og Leipzig. Ugelvik har hatt konsertvirsomhet i Europa og Asia. Hun har deltatt på festivaler i Berlin, St.Petersburg, Amsterdam, Odense, Oslo, Bergen, Stavanger. Ugelvik er medlem av samtidsensemblet Asamisimasa og har blant annet hatt solistoppdrag med Oslo Sinfonietta og Bodø Sinfonietta.
Hennes første solo-CD utkom i 2008: Makrokosmos I – II av amerikaneren George Crumb. For dette albumet fikk hunSpellemannprisen 2008 i kategorien samtidsmusikk. Foto: Erika Hebbert

Artistens hjemmeside

Janne Eraker


Janne Eraker er en steppdanser med bakgrunn i moderne dans og samtidsdans. Hun jobber prosjektbasert i inn- og utland som både utøvende musiker, skapende danser og utøvende danser. I tillegg leder hun konsertserien Salongen og improvisasjonstreningen Stepperiet. Drivkraften til Eraker ligger i et sterkt behov for å være i musikken og formidle rytme med hele kroppen. Fokuset hennes er på improvisasjon, en av steppdansen kjerneelementer. Eraker elsker å utforske og utfordre steppdansen. Dette skjer best i møte med samarbeidspartnere fra andre felt. Hennes sparringspartnere er musikere fra alle mulige sjangre, samtidsdansere, visuelle kunstnere, dramaturger, slampoeter og regissører. I tillegg undersøker Eraker ulike muligheter og teknikker for forsterkning og prosessering av steppdansens lyd. Som fast danser i det internasjonale kompaniet Sebastian Weber Dance Company er hun også del av Europas nyeste og mest banebrytende utvikling av steppdansen. Foto: Martine Petra.

Artistens hjemmeside

Nils m/Skils


Nils Bjelland Grønvold er en norsk rapper fra Gjerdrum på Romerike. Han er best kjent som improvisatør innen sjangeren, men er også en aktiv låtskriver.
Grønvold startet å rappe i 1994 i en alder av 14 år. Ett år senere startet han og to venner trioen Point. Kort tid etter dannet Nils og Storebror (hans makker fra Point) et rap-kollektiv med blant andre Rissimo, Makaber Kadaver, JænDMæn, Dj Neekoh, Dj Kaffka og Droolian. Sammen kalte de seg RatPack. Kort tid etter oppstarten vant Grønvold også sin første battle, Rock The Spot 2003. De siste tre årene har Nils m/Skils også utgjort en tredel av improvisasjonsgruppa Stor Overraskelse, som hovedsakelig jobber innen event-markedet. De andre medlemmene er Skranglebein (rap) og Droolian (beatbox). Blant jobbene Nils m/Skils har spilt er Roskildefestivalen, NRKs Idrettsgalla og Fritt Ords Ærespris. Nils m/Skils har sammen med Rissimo de siste årene arrangert battles i Oslo gjennom Skeez TV. Foto: Tom Gustavsen.

Artistens hjemmeside

Sanae Yoshida


Den japanske Nesodd-pianisten Sanae Yoshida har et sterkt fokus på ny musikk, og har arbeidet tett med flere komponister. I 2015 tok hun initiativ til opprettelsen av samtidsensemblet Ensemble Temporum, og de hadde sin debut under Ultima-festivalen i 2016. Sammen med Fragaria Vesca ble hun nominert til Spellemann-prisen i 2016 i kategorien "klassisk" med kammerverker av David Monrad Johansen for SIMAX. Hun har også spilt inn verker av Halvdan Cleve for SIMAX, og kammerverker av Øyvind Mæland for LAWO.
De siste årene har hun vært kunststipendiat ved Norges musikkhøgskole med sitt prosjekt «Det mikrotonale klaver», som handler om ulike måter å oppnå mikrotonalitet på gjennom et akustisk klaver.

Artistens hjemmeside

Magne Hegdal


Magne Gunnar Hegdal (født 27. desember 1944 i Gjerdrum) er en norsk komponist, pianist og musikkritiker. Han debuterte som pianist i 1969. Hegdal har undervist ved Norges musikkhøgskole og har hatt en utstrakt virksomhet som skribent og foreleser innen klassisk- og samtidsmusikk. I mange år var han Dagbladets faste musikkritiker. I løpet av 1970-årene var Hegdals musikk preget av aleatoriske prinsipper. Hans komposisjonsteknikk omfattet prosedyrer for bruk av tilfeldighet, som så musikken ble et resultat av.

Håkon Austbø


I 50 år har Håkon Austbø nå vært aktiv som pianist. Hans første opptredener var som solist med Harmoniens Orkester i 1963 og debutkonsert i Universitetets Aula i 1964. Han var da bare 15 år gammel, og debuten vakte stor oppsikt. Siden har han opparbeidet en sentral posisjon i norsk og internasjonalt musikkliv. Mest kjent er han kanskje som fortolker av Olivier Messiaen, som han arbeidet med og dermed ble en av de ganske få til å bære videre en autentisk tradisjon. Han har også vært en av de mest ivrige forkjempere for Aleksandr Skrjabins musikk. Typisk nok var begge disse komponistene opptatt av farger, noe Austbø har gjort til en viktig del av sin virksomhet, ved å drive frem den første autentiske fremførelsen av fargestemmen i Skrjabins Prometheus i Nederland på 1990-tallet, for nå å utarbeide nye fargestemmer til Messiaens verk. Det diskuteres fremdeles hvilke verk han vil fremføre ved Forth Stream men det er helt klart at han vil spille flere stykker av Magne Hegdal, selv og firehendig med Sanae Yoshida.

Artistens hjemmeside

Harald Kolaas


Harald Kolaas er en uforutsigbar og ekstraordinær film og scenekunstner, som jobber i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet, teater og performance., Han har  siden 2012 iscenesatt ni Foldalske Sørgespill med sitt Det Foldalske Teatr. Kolaas virker og som medskapende utøver i flere kunstneriske konstellasjoner, blant andre Vinge/Müller og Den Norske Opra.

Foto: Frode Fjeringstad.

Artistens hjemmeside

Sudesh Adhana

Sudesh Adhana er født i Faridabad, i India og flyttet til Norge i 2006. Han er utdannet ved Kunst Høyskolen i Oslo og har en Bachelor samtidsdans. I tillegg til sin BA har han studert danseformene Mayurbhanj Chhau og Kathakali, ved Shri Ram Bharatiya Kala Kendra, og International Kathakali Centre, begge i New Delhi. I dag jobber Adhana nasjonalt og internasjonalt både som danser og koreograf, med base i Oslo. Som danser har han vært medskapende i en rekke produksjoner, blant annet for kompaniet Zero Visibility Corp der han startet etter studiene og hvor han har medvirket i flere verk. Regelmessig har han også vært medskapende i kompaniet Frikar. Foto: Yaniv Cohen.

Artistens hjemmeside

HOTBOX

Korte, eksklusive og intense opplevelser i kaskader av lys, lyd, røyk og pyro, ofte for et tilfeldig og intetanende publikum, i en bil! Nesten uten unntak forlater gamle (70+) og unge bilen med et bredt smil etter en sjokkerende brutal sonisk opplevelse. Prosjektet startet i Sør-Afrika i 2017 under festivalen Edge of Wrong da Morten Minothi Kristiansen og Kenneth Korstad Langås sammen med en gjeng andre reiste gjennom Karoo (ørken). I fravær av et adekvat lydanlegg og med en stor trang til å spille gnistrende harsh noise stappa de bilen full av folk og spilte på bilens eget lydanlegg. I de påfølgende månedene og årene har HOTBOX spilt en imponerende rekke konserter i Øst-Europa, Russland, Sørøst-Asia, Sør-Afrika og i Norge. Fra tilfeldige konserter på Hardangervidda, Säffle Camping, på gata i Cape Town, Hanoi og Oslo til organiserte opptredener på PIPfest i Oslo, Lyse Netter (festival) i Moss, Støy på Landet i Trondheim, Winter Solstice i Oslo, inne på Blitz, Karnevalet i Oslo, demonstrasjon mot SIAN på Mortensrud, Galleri SLAKT i Bergen, Galleri Ram i Oslo, Spikersuppa Lydgalleri, for hele befolkningen på Utsira, Karlsøyfestivalen og på Oslo barnepoesifestival, for å nevne noen få!


Kenneth Korstad Langås (1968, NO) har bakgrunn fra scenekunst og billedkunst og har blant annet vært medlem av kunstkollektivet Verdensteatret. Han er støyaktivist og trives best blant flammer, røyk, strober og kaskader av støy ispedd en rekke andre musikalske genrer.

Morten Minothi Kristiansen (1979, NO) Risikomusikk/støyaktivisme. BA i scenekunst fra University of Cape Town (2004–06). Arrangør av festivalen Edge of Wrong fra 2006 – 2018. Monotone og brutale vegger av støy på ekstreme lydnivåer males med feilkobla elektroniske lydkilder.

HOTBOX hjemmeside

Greg Pope


Greg Pope jobber daglig på KIO men har i mange år jobbet med film og improvisasjon og tar i bruk uante virkemidler og skaper et visuelt uttrykk som savner sidestykke på Nesodden så vel som Nord Europa.
After dabbling in punk rock bands and absurdist performance, Greg Pope founded film collective ‘Situation Cinema’ (Brighton 1986) and ‘Loophole Cinema’ (London, 1989). Working collaboratively and individually, Pope has made video installations, live art and single screen film works since 1996. These works include live cinema performance pieces ‘Light Trap’ and ‘Cipher Screen’ as well as 35mm film productions and slide projection performances. His many collaborations include working with sound artists Lee Paterson, John Hegre, Lasse Marhaug and Okkyung Lee and bands including Sult and Ich Bin N!ntendo. Pope has performed at festivals and events in Europe, North and South America and Australia.

Artistens hjemmeside

Julia Smit, Anne Marit Jensen, Anna Camilla Smit, Angela Nicolaisen 


Juia Smith er nyutdannet eurytmist fra eurytmihøyskolen i Berlin. Hun er nå lærer i eurytmi ved Steinerskolen på Nesodden.

Anne Marit Jensen har lang erfaring med barn og bevegelse som  eurytmi- og dramalærer ved   Steinerskolen på Nesodden. Utdannet ved Den Norske Eurytmihøyskole.

Anna Camilla Smit har bachelor i eurytmi fra 2004. Medvirkende i Oslo Eurytmiensemble 2004-2014. Turnert med ulike sceneprogram i Norge, Europa og Moskva.

Angela Nicolaisen har Master i eurythmy performance fra Alanus Universitet i Tyskland 2020. Hun har  medvirket i mange sceneprosjekter i inn- og utland, bl. a. ved Oslo Eurytmiensemble og Eurythmy Spring Valley, USA. Hun har undervist i Steinerskoler i Norge og Kina og er nå medarbeider ved Rudolf Steinerskolen i Oslo. 

Foto: Thomas Kleiven

Mer om eurytmi

Rolf-Erik Nystrøm


Saxofonist, komponist, improvisatør. Førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole.
Nominert til Nordisk Råds Musikkpris 2011. Nominert til Heddaprisen for beste audiovisuelle design 2019 og Kritikerprisen 2019 for musikken og lydarbeidet til Nordland Teaters Fuglane av Vesaas. Mottaker av Rolf Gamlengprisen 2017. De Unges Lindemanpris 2005. Rikskonsertenes lanseringspris 2001. Grüner-Villageprisen 2001. Lørenskog kommunes kulturstipend 1998. Mottok Statens Kunstnerstipend 2004-05, 2010-1012, 2018-20. Årets Utøver m/POING utbevnt av Norsk Komponistforening 2009. Foto: Erika Hebbert

Artistens side på Store Norske Leksikon

Juliana Venter, sang


Juliana Venter er en annerledes kunstner ved at hun først og fremst er sanger som opererer innenfor notert og fri-improvisert musikk, klassiske og operatiske teknikker, samtidsmusikk, improvisasjon, støy, jazz, barokkmusikk, folkemusikkuttrykk fra Norge, det sørlige Afrika, Vest-Afrika, Sentral-Asia, arabisk musikk, japanske og kinesiske tradisjonelle musikalske uttrykk samt rock og pop. Hun har et helt særegent uttrykk. Hun er i tillegg skuespiller som opererer både på film og teater. Hun er komponist for store og originale ensembler, samtidig som hun lager musikk for bare sin egen stemme eller de forskjellige faste samarbeidene hun har med ulike musikere, fra en tradisjonell singer/songwriter tradisjon til modernistisk og konseptuell samtidsmusikk. I tillegg har hun gjort utallige sjangeroverskridende performance-konserter og musikk/teaterforestillinger.

Artistens hjemmeside

Paal Nilsen-Love


Paal Nilssen-Love er en av norges mest markante og hardtarbeidende trommeslagere. Gjennom sitt arbeide med en lang rekke band og ensembler, med de største navnene i frijazz og improvisert musikk, er han en av spydspissene i den rå og energiske skandinaviske frijazz-scenen. Siden midten av 90-tallet har han vært med på mer enn 260 plater - 50 av de på eget plateselskap. På Fram får du høre han i improvisasjon med Juliana Vinter og med Extra Large Unit sammen med studenter fra Norges musikkhøgskole.

Artistens hjemmeside