Om artistene:

Siden er under oppbygging

Engegårdkvartetten


Spiller med Nils Økland på hardingfele i Skoklefall kirke lørdag 22. oktober kl. 14:00

Arvid Engegård og Laura Custodio Sabas - fiolin
Juliet Jopling - bratsj
Jan Clemens Carlsen - cello
Engegårdkvartetten så dagens lys under midnattssolen i Lofoten i 2005 og ble raskt et av de
mest ettertraktede kammermusikk ensembler i Norge. Kvartettens modige og friske tolkninger
av det klassiske repertoaret, kombinert med en dyptfølt tilknytning til dens skandinaviske røtter,
ga den, helt fra oppstarten, internasjonal anerkjennelse og inspirerte til innovative program og
partnerskap.
Engegårdkvartetten har gitt ut en rekke CD-er som alt fra starten fikk svært god nasjonal og
internasjonal mottakelse. Kjell Hillveg, en av Norges fremste anmeldere av klassisk musikk,
omtalte kvartettens første CD med musikk av Haydn, Solberg og Grieg, som Norges beste
klassiske utgivelse i 2008. Allerede med denne platen fikk Engegårdkvartetten også strålende
internasjonale anmeldelser, blant annet The playing is breathtaking i The Strad, og First rate
quartet playing i International Record Review. I 2010 ble Engegårdkvartetten tildelt ”Supersonic
Award” av musikkmagasinet ”Pizzicato” for innspillingen av kvartetter av Beethoven, Nordheim
og Bartok. Deres CD utgivelsen av nordiske mestre Grieg, Sibelius og Olav Anton Thommessen
ble kritikerrost, og har høstet velfortjent anerkjennelse: Her har vi antakelig fått den tolkningen
som Grieg-elskere har ventet på, sier den engelske nestoren Tully Potter i Music Web
International. Engegård Quartet har spilt inn på 2L, BIS, Simax og LAWO CLASSICS.
Kvartettens innspillinger finnes på de fleste strømmetjenestene under navnet Engegård Quartet,
The Engegård Quartet eller Engegårdkvartetten.
Engegård Quartet har spilt på utallige konsertscener i Norge og Norden. Den har holdt
konserter i Mozarteum i Salzburg og Rudolfinum i Praha og opptrådt i Sveits og Tyskland. I
2022 spiller den i Bogota og Sao Paulo i Sør-Amerika, i Storbritannia, Danmark, Skottland og
Ungarn. Kvartetten har også deltatt på en rekke festivaler. Blant dem kan nevnes Loviisa
Sibelius Festival i Finland, Delft Chamber Music Festival i Nederland, Kamara.hu i Ungarn,
SoNoRo-festivalen i Bukuresti, Båstad Chamber Music Festival i Sverige, Heidelberg
Streichquartettfest i Tyskland, St. Magnus International Chamber Music Festival på Orknøyene.
Blant norske festivaler den har deltatt på er Lofoten Internasjonale Musikkfest, Stavanger
Chamber Music Festival, Oslo Kammermusikkfestival, Olavsfestdagene, Festspillene i Bergen
og Trondheim Kammermusikkfestival.
I tillegg til det klassiske kjerneprogrammet er Engegårdkvartetten engasjert i samtidsmusikk og
fornyelsen av strykekvartett repertoaret. Kvartetten har bestilt verker av Maja Solveig Kjelstrup
Ratkje, Olav Anton Thommessen, Therese Birkelund Ulvo, Ola Kvernberg og Olli Mustonen.
Engegårdkvartettens samarbeid med jazzfiolinisten Ola Kvernberg og hardingfelespilleren Nils
Økland har ført til bestillingsverkene Telemarkkvintetten fra Nils Anders Mortensen og
Hypnagogia og Flukt fra Ola Kvernberg. Engegårdkvartetten har i tillegg urframført
strykekvartetter av blant andre Tyler Futrell, Cecilie Ore, Wolfgang Plagge, Lasse Thoresen,
Marcus Paus og Ketil Bjørnstad.

DE UTVALGTE

Stykket vises i Samfunnshuset søndag 23. oktober kl. 18:30


De Utvalgte er et scenekunstkompani stiftet i Oslo i 1994 etter at gruppens originale besetning avsluttet sin utdannelse på Nordisk Teaterskole i Danmark.Kompaniet består av Kari Holtan, Boya Bøckman, Torbjørn Davidsen, Anne Holtan, og knytter til seg andre kunstnere etter behov.

De Utvalgte arbeider med samtidsteater og deres forestillinger beveger seg i grenselandet mellom teater, billedkunst og performance. De skaper et særegent og mangefassetert uttrykk gjennom sammenstillingen av egenproduserte virkemidler som video, tekst, lyd og musikk.

De Utvalgte har som de første i verden utviklet ny teknologi som tar i bruk 3D film som scenografi og narrativer.

Forestillingene har ofte en rollebesetning som består av mennesker med og uten skuespillererfaring. Dette tilfører en dimensjon i spillet med roller og identiteter, autensitet og teatralitet.

Kompaniet blander det humoristiske og det tragiske i freidig harselas med egen og andres utilstrekkelighet.

The Lover

Fremføres på Fram kunstfest søndag 23. oktober kl. 16.00 i Vanntårnet


“Men loved the Earth so much that they devoured it; they consumed it completely. Then they left because nothing remained for them. After their disappearance, nature grew and constructed new lands.”

- Noémie Goudal, Les Amants
Moving between creation and destruction – THE LOVER contemplates the complex relationship between humans and nature. Bára Sigfúsdóttir makes space for different structures, rhythms and energies to exist and influence each other’s evolution. The body and it´s environment keep transforming throughout the performance, questioning what is human, what is animal, what is nature, what is man-made, what is organic...
THE LOVER is a visual performance by Icelandic choreographer Bára Sigfúsdóttir, made in collaboration with visual artist Noémie Goudal, Icelandic musician BORKO and 88888.


Bára Sigfúsdottír

Den islandske koreografen Bára Sigfúsdottír (1984) har studert samtidsdans ved Icelandic Academy of Arts, ved Amsterdam School of the Arts og avsluttningsvis ved P.A.R.T.S under Anna Theresa de Keersmaeker i Brussel, hvor hun fokuserte på dansetrening, forskning på bevegelse og koreografi.
Bára representerer en unik stil innen utforskning og komposisjon av bevegelse som både er artikulert og uttrykksfull, musikalsk og særpreget. Nødvendigheten for kommunikasjon med publikum gir henne et potensial til å skape unikt bevegelsesmateriale som utvikles gjennom improvisasjonsprosesser. Hun har de siste årene fokusert på arbeider som isolerer mindre deler av kroppen ved bruk av ulike rytmiske mønstre, og lagvis materiale som er i konstant endring. Arbeidene hennes er i bevegelse mellom klarhet og flertydighet. Hennes dans er billedrik og fantasieggende. Samtidig som hun stadig øker sin betydning innenfor
samtidsdansen internasjonalt, skaper hun forestillinger som er tilgjengelige for et bredt sammensatt publikum. Hennes forestillinger er vist ved en rekke nasjonale og internasjonale scener og festivaler, blant annet Reykjavik Dance Festival, ICE HOT, Performatik i Belgia, Theaterfestival i Belga, Moving Futures i Nederland, Theater Aan Zee i Belgia og Venice Biennale.
The Lover mottok 6 nominasjoner til den islandske scenekunstprisenGríman i 2019, hvor Bára ble tildelt Årets koreograf og Årets danser på Island.

Halvor Håkanes


En stor norsk kveder med lang fartstid som er bosatt på Nesodden. Vann landskappleik i 1980 og 1981 og har siden da spilt inn musikk og turnert med musikere som Agnes Buen Garnås, Knut Buen, Kåre Nordståga og Eli Storbekken for å nevne noen få. Kommer til Fram kunstfest sammen med kantor, fløytist og organist Ingeborg Christophersen fredag 21. oktober.

Ingeborg Christophersen


Ingeborg Christophersen har mottatt Norsk Tonekunstnersamfunds ærespris Årets Musiker og har vunnet førstepris i Ungdommens Musikkmesterskap flere ganger. Ingeborg har vært solist med orkestre som Operaorkesteret, Ukrainas nasjonale symfoniorkester og KORK. I 2009 spilte hun en sentral rolle som seg selv i "Salong" på Nationaltheatret, Heddapris-nominert til årets beste forestilling. Hun har hatt prosjekter med Rikskonsertene i Norge og Bangladesh. Etter studier ved Syddansk Musikkonservatorium og Conservatorium van Amsterdam har Ingeborg mastergrader både som blokkfløytist og cembalist. Ved siden av jobb som kantor på Nesodden, opptrer hun som solist, kammermusiker og continuospiller med norske profesjonelle ensembler og orkestre som Det norske kammerorkester, Solistkoret, Barokkanerne og KORK. Hun medvirker som solist på Barokkanernes to kritikerroste plateutgivelser Recordare Venezia og Totally Telemann.

al-Khowarizmis Mekaniske Orkester

Opplev denne fantastiske musikalske installasjonen på Samfunnshuset. al-Khowarizmis Mekaniske Orkester er lagd av komponist Christian Blom fra Nesodden.

Blom mottok Spellemannsprisen 2017 i kategori Samtid for al-Khowarizmis Mekaniske Orkester.
Treverk, svart stål, hesjestreng, gitarstreng, kobbertråd, gummistrikk, blikkboks, fiskesene, hyssing, sytråd, blylodd, bjelle, fløyte, belg, lys, elektronikk, programvare og datamaskin.
Det finnes en liten knapp opplyst av en diode, denne er montert på et stativ som stikker ut fra installasjonen.Grensesnittet mot publikum minner om teknisk museum og modelljernbanens startknapp. Når dioden er opplyst kan publikum trykke for å sette i gang en musikk og al-Khowarizmis Mekaniske Orkester spiller et forslag til en musikk, som for å si: dette kan også være musikk, eller: slik kan man organisere lyd, lys og bevegelse i et musikalsk forløp.

Nils Økland

Spiller under Fram Kunstfest med Engegårdkvartetten i Skoklefall kirke lørdag kl. 14:00 og med organist Sigbjørn Apeland i Samfunnshuset lørdag kveld


Nils Økland (hardingfele/fiolin/viola d'amore) er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Han har gitt ut soloalbum på ECM og Rune Grammofon til fantastiske kritikker. Økland har spilt med flere store orkestre, skrevet musikk for London Sinfonietta, film, ballett og teater og spilt på plater med Christian Wallumrød, Arve Henriksen, Åsne Valland Nordli og Bjørnar Andresen. Han har tidligere utgitt soloplaten "Monograph" og duoplaten "Lysøen" sammen med Sigbjørn Apeland på ECM. Før dette gav han ut albumene Bris og Straum på Rune Grammofon, og debuten Blå Harding på eget selskap. Nils er med i rocketrioen Lumen Drones som gav ut sitt første album på ECM i 2014 og albumet “Umbra” på Hubro i 2019 til glimrende kritikker.
Han var også med i improvisasjonsbandet 1982 (2007-2018) sammen med Øyvind Skarbø og Sigbjørn Apeland som gav ut 5 album på Hubro og Norcd.
Både som utøver og komponist har han bygget broer mellom folkemusikk, kunstmusikk og improvisasjonsmusikk.
Nils Økland Bands innspilling “Kjølvatn”(ECM-2015) med Rolf-Erik Nystrøm-saksofoner, Mats Eilertsen-kontrabass,Sigbjørn Apeland-trøorgel og Håkon Mørch Stene-slagverk, ble kåret til årets jazzalbum av Aftenposten, ble Spellemannsnominert i folkemusikkklassen og vant Folkelarmprisen i åpen klasse.
Bandet,s siste plate “Lysning” (Hubro 2017) fikk Spellemannpris i åpen klasse og begge platene har fått glimrende kritikker i norsk og utenlandsk presse.
Han er en etterspurt komponist og har blant annet skrevet bestillingsverk til Vossajazz. Han har også laget musikk til Innlandet Sinfonietta, Songs for Wild horses sammen med Øyvind Skarbø , Åram Pluss , filmmusikk, ballett og teatermusikk blant annet for Nationaltheatret og DNS.
Økland har siden tidlig på 1990-tallet spilt mange konserter i Ole Bulls villa på Lysøen, blant annet flere ganger under Festspillene i Bergen med hovedfokus på Ole Bulls forhold til improvisasjon og slåttespill. I tillegg har han urfremført nye verker for hardingfele, både solo og med orkester, av komponister som Arvid
Gangsø, Ole Henrik Moe, Magnar Åm, Tancy Davies, Johan Kvanndal og høsten 2019 “Telemarkkvintett” av Nils Anders Mortensen sammen med Engegårdkvartetten.

Ellen Ugelvik


Ellen Ugelvik er en norsk pianist i verdenseliten, bosatt på Nesodden. Hun har studert i Bergen, Amsterdam og Leipzig. Ugelvik har hatt konsertvirsomhet i Europa og Asia. Hun har deltatt på festivaler i Berlin, St.Petersburg, Amsterdam, Odense, Oslo, Bergen, Stavanger. Ugelvik er medlem av samtidsensemblet Asamisimasa og har blant annet hatt solistoppdrag med Oslo Sinfonietta og Bodø Sinfonietta.
Hennes første solo-CD utkom i 2008: Makrokosmos I – II av amerikaneren George Crumb. For dette albumet fikk hunSpellemannprisen 2008 i kategorien samtidsmusikk. Foto: Erika Hebbert

Artistens hjemmeside

HOTBOX

Korte, eksklusive og intense opplevelser i kaskader av lys, lyd, røyk og pyro, ofte for et tilfeldig og intetanende publikum, i en bil! Nesten uten unntak forlater gamle (70+) og unge bilen med et bredt smil etter en sjokkerende brutal sonisk opplevelse. Prosjektet startet i Sør-Afrika i 2017 under festivalen Edge of Wrong da Morten Minothi Kristiansen og Kenneth Korstad Langås sammen med en gjeng andre reiste gjennom Karoo (ørken). I fravær av et adekvat lydanlegg og med en stor trang til å spille gnistrende harsh noise stappa de bilen full av folk og spilte på bilens eget lydanlegg. I de påfølgende månedene og årene har HOTBOX spilt en imponerende rekke konserter i Øst-Europa, Russland, Sørøst-Asia, Sør-Afrika og i Norge. Fra tilfeldige konserter på Hardangervidda, Säffle Camping, på gata i Cape Town, Hanoi og Oslo til organiserte opptredener på PIPfest i Oslo, Lyse Netter (festival) i Moss, Støy på Landet i Trondheim, Winter Solstice i Oslo, inne på Blitz, Karnevalet i Oslo, demonstrasjon mot SIAN på Mortensrud, Galleri SLAKT i Bergen, Galleri Ram i Oslo, Spikersuppa Lydgalleri, for hele befolkningen på Utsira, Karlsøyfestivalen og på Oslo barnepoesifestival, for å nevne noen få!


Kenneth Korstad Langås (1968, NO) har bakgrunn fra scenekunst og billedkunst og har blant annet vært medlem av kunstkollektivet Verdensteatret. Han er støyaktivist og trives best blant flammer, røyk, strober og kaskader av støy ispedd en rekke andre musikalske genrer.

Morten Minothi Kristiansen (1979, NO) Risikomusikk/støyaktivisme. BA i scenekunst fra University of Cape Town (2004–06). Arrangør av festivalen Edge of Wrong fra 2006 – 2018. Monotone og brutale vegger av støy på ekstreme lydnivåer males med feilkobla elektroniske lydkilder.

HOTBOX hjemmeside

Eurytmi

Med Christina Liv Josefine


ChristinaLivJosefine er en norsk eurytmist og har fremført solo eurytmi i flere norske storbyer de tre siste årene. Eurytmi er en ekspressiv bevegelseskunst som oppstod i Tyskland i begynnelsen av 1900-tallet. Ordet 'Eurytmi' er gresk og kan oversettes til 'harmonisk bevegelse'.

ChristinaLivJosefine inspireres i eurytmien av de eteriske impulsene som ligger til grunn for all fysisk bevegelse og hun skal på FRAM kunstfest vise et nytt solostykke med tittel 'HJERTEKRAFT'

Rolf-Erik Nystrøm


Saxofonist, komponist, improvisatør. Førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole.
Nominert til Nordisk Råds Musikkpris 2011. Nominert til Heddaprisen for beste audiovisuelle design 2019 og Kritikerprisen 2019 for musikken og lydarbeidet til Nordland Teaters Fuglane av Vesaas. Mottaker av Rolf Gamlengprisen 2017. De Unges Lindemanpris 2005. Rikskonsertenes lanseringspris 2001. Grüner-Villageprisen 2001. Lørenskog kommunes kulturstipend 1998. Mottok Statens Kunstnerstipend 2004-05, 2010-1012, 2018-20. Årets Utøver m/POING utbevnt av Norsk Komponistforening 2009. Foto: Erika Hebbert

Artistens side på Store Norske Leksikon

Juliana Venter, sang


Juliana Venter er en annerledes kunstner ved at hun først og fremst er sanger som opererer innenfor notert og fri-improvisert musikk, klassiske og operatiske teknikker, samtidsmusikk, improvisasjon, støy, jazz, barokkmusikk, folkemusikkuttrykk fra Norge, det sørlige Afrika, Vest-Afrika, Sentral-Asia, arabisk musikk, japanske og kinesiske tradisjonelle musikalske uttrykk samt rock og pop. Hun har et helt særegent uttrykk. Hun er i tillegg skuespiller som opererer både på film og teater. Hun er komponist for store og originale ensembler, samtidig som hun lager musikk for bare sin egen stemme eller de forskjellige faste samarbeidene hun har med ulike musikere, fra en tradisjonell singer/songwriter tradisjon til modernistisk og konseptuell samtidsmusikk. I tillegg har hun gjort utallige sjangeroverskridende performance-konserter og musikk/teaterforestillinger.

Artistens hjemmeside

Paal Nilsen-Love


Paal Nilssen-Love er en av norges mest markante og hardtarbeidende trommeslagere. Gjennom sitt arbeide med en lang rekke band og ensembler, med de største navnene i frijazz og improvisert musikk, er han en av spydspissene i den rå og energiske skandinaviske frijazz-scenen. Siden midten av 90-tallet har han vært med på mer enn 260 plater - 50 av de på eget plateselskap. På Fram får du høre han i improvisasjon med Juliana Vinter og med Extra Large Unit sammen med studenter fra Norges musikkhøgskole.

Artistens hjemmeside